WordPress webhosting: wat is een goede keuze?

door | 18 oktober, 2020

Wordpress webhosting

Wil je een website of blog beginnen? Dan heb je webhosting nodig. Kort samengevat een server, met daarop je website, die verbonden is met het internet zodat mensen over de hele wereld je blog of website kunnen bezoeken. Dat kun je zelf regelen. Maar een hostingbedrijf is in veruit de meeste gevallen een beter idee. In deze blog lees je waar je op moet letten als je een hostingbedrijf kiest. Niet alleen handig als je een nieuwe blog of website start, maar ook als je je huidige wilt vernieuwen.

Waarom hosting?

Strikt genomen hoef je niet met een hostingbedrijf in zee te gaan. Je kunt ook een eigen server aan het internet verbinden. Op kantoor of thuis. Je kunt hiervoor zelfs een oude pc gebruiken. Maar dat is eigenlijk alleen leuk voor de serverhobbyisten onder ons. En alleen als laadsnelheid en bereikbaarheid van je website niet zo belangrijk zijn. Als je vaart wilt maken met bloggen, is het verstandiger webhosting aan de professionals over te laten.

Veel soorten en maten

Hostingbedrijven zijn er in veel soorten en maten. Van budgethosting met slechte service en trage servers tot deluxe hosting met uitstekende service, supersnelle servers, maar wel een prijskaartje waarvan je even moet slikken. Zoals bij zoveel zaken in het leven, bestaat er geen one-size-fits-all oplossing. Wat de beste hostingpartij is voor je, is sterk afhankelijk van je eisen en wensen.

Domeinnaam

Naast ruimte op een aan internet verbonden server heb je ook een domeinnaam nodig. Bijvoorbeeld pascalklaassen.nl, het adres van deze site. Die moet je registreren. In principe is het handig als je dit bij dezelfde partij doet als waar je je site host. Maar dat hoeft niet. Als je overweg kunt met dns-instellingen, nameservers, e-mailprotocollen en dergelijke, kun je hiervoor ook een aparte partij kiezen. Bijvoorbeeld om het goedkoper te maken. Of om meerdere websites bij verschillende hostingbedrijven onder te brengen, maar wel je domeinnamen op één centrale plek te beheren.

Hosting gespecialiseerd in WordPress

Ga je veel bloggen, dan is de kans groot dat je WordPress voor je website wilt gebruiken. Omdat deze software zo populair is, hebben de meeste hostingbedrijven daarvoor een speciaal pakket. Bij sommige is dat alleen een knop waarmee je WordPress gemakkelijk op de server installeert. Andere hosters hebben allerlei instellingen op hun servers aangepast zodat je website veel sneller laadt. Of ze bieden je allerlei extra programmaatjes om je site gemakkelijker te onderhouden. De ene ‘Wordpress hosting’ is de andere dus niet.

Waar moet je op letten als je een hostingbedrijf uitkiest?

Hieronder enkele punten die je mee kunt nemen in je vergelijking:

1. De prijs

Je wilt uiteraard weten wat je per maand of jaar kwijt bent aan hostingkosten. Dat is nog niet altijd zo gemakkelijk te zien, want veel bedrijven tonen in eerste instantie een prijs voor de eerste maanden. En die is vaak veel lager dan je in de loop der tijd betaalt. Goed opletten dus.

2. De basisspecificaties

Het is logisch goed naar de prijs te kijken, maar die zegt niet zoveel zonder de specificaties. Hoeveel GB aan webruimte krijg je? Hoeveel dataverkeer zonder dat je moet bijbetalen? Hoeveel mailboxen? Hoeveel databases? Dit soort gegevens kun je meestal wel vinden bij de aanbieding van het hostingbedrijf. Om die vergelijking goed te kunnen maken, is het wel belangrijk dat je enig idee hebt wat je nodig hebt. Heb je geen idee, laat je hierover dan goed adviseren. Voor een blog met een beperkt aantal foto’s en weinig video’s heb je bijvoorbeeld geen al te uitbundige specificaties nodig.

3. De extra’s

Automatische back-ups. Beveiliging van je website tegen hackers. Met een druk op de knop een kopie van je website om aanpassingen uit te proberen. Bij sommige hostingbedrijven zitten deze extra’s bij de prijs in. Bij andere kun je ze afnemen als extra dienst. Er zijn ook hostingbedrijven waar ze nog nooit van dit soort zaken lijken te hebben gehoord. Werk je met WordPress, dan kun je veel ook met plugins regelen. Dit is wel weer extra werk en vraagt vaak ook extra kennis.

4. De helpdesk

Kun je de helpdesk bellen of alleen e-mailen? Hoe snel reageren ze? Spreken ze er Nederlands? Helpen ze je eventueel ook met je site of kost dat weer extra geld? Als je zelf weinig kennis hebt van websitezaken en geen mannetje of vrouwtje die dit voor je regelt, is een goede, snelle en behulpzame helpdesk noodzakelijk. Ook als dat wat extra geld kost.

Het maken van de afweging

Wanneer laat je welke punten nu het zwaarst wegen? In het kort: hoe belangrijker de website voor je is en hoe meer bezoekers je verwacht, hoe belangrijker goede specificaties en de extra’s zijn en hoe meer het mag kosten. Start je een blog puur voor je hobby? Dan is een goedkope partij met wat minder goede specificaties waarschijnlijk wel voldoende. In ieder geval in het begin.

Mijn ervaringen met vier hostingbedrijven

Om je iets meer op weg te helpen, noem ik hieronder mijn ervaring met vier hostingbedrijven. De selectie heb ik niet gemaakt op basis van een uitvoerig marktonderzoek, maar simpelweg omdat ik al meerdere jaren klant bij ze ben. Bij alle vier om een andere reden. De ervaringen die ik noem, zijn puur persoonlijk. Andere mensen kunnen andere ervaringen hebben.

Links naar hostingbedrijven

Je vindt telkens links naar websites van de bedrijven. De link naar Siteground valt onder een ‘referall-programma’. Dit betekent dat ik een beloning krijg als je via deze link een dienst aanschaft. Dit heeft in mijn overwegingen geen rol gespeeld, maar het lijkt me wel zo eerlijk dit te melden.

Siteground – als je veel zelf wilt en kunt regelen

Deze website is momenteel bij Siteground gehost. Een bedrijf dat in 2004 is opgericht in Bulgarije. Ze hebben servers op veel plekken in de wereld, ook in Nederland. Een groot voordeel vind ik dat je met één pakket websites met verschillende domeinnamen kunt hosten. Dat bespaart aanzienlijk in de totale kosten als je meerdere websites hebt. Een tweede voordeel is dat bij de prijs veel extra’s zitten, zoals optimalisatie van de snelheid van je website en backups. En een derde voordeel is dat je aan de achterkant heel veel zelf kunt regelen. Dit vraagt wel wat kennis van zaken. En kennis van Engels is ook een ‘must’.

UPDATE 17-4-2021: Siteground heeft hun beheerpanel flink verbouwd. Ik vind het gemakkelijker geworden, al is het wel even zoeken naar bepaalde functies als je Cpanel gewend bent. Overal staat netjes uitleg bij. Maar ik vermoed dat je zonder enige technische kennis de draad alsnog kwijtraakt.

TransIP – Nederlands en overzichtelijk

TransIP is in mijn beleving een prima Nederlands hostingbedrijf. Je kunt minder zelf regelen dan bij Siteground. Daar staat tegenover dat het bedieningspaneel heel overzichtelijk is en in het Nederlands. Met de helpdesk heb ik weinig ervaring. Wat overigens betekent dat alles goed draait bij mij. Ze bieden ook Stack aan, een erg gemakkelijke en betaalbare oplossing als je een eigen cloudomgeving wilt voor je bestanden.

VIP – minder te vernachelen

Bij VIP heb je minder mogelijkheden dan bij Siteground en TransIP om dingen zelf te regelen. Dat is soms wat onhandig, maar voor mensen zonder technische kennis misschien wel een pluspunt. Je kunt dan namelijk ook minder vernachelen. Met de helpdesk heb ik goede ervaringen. Mensen die normaal Nederlands spreken: oftewel niet te technisch, maar ook niet alsof je nog op de kleuterschool zit.

UPDATE 17-4-2021: VIP heeft hun beheeromgeving aangepast. Je kunt nu gebruikmaken van PLESK. Ik vind het een voordeel dat je meer zelf kunt regelen. Maar zoals eerder al geschreven bij Siteground: je kunt dus ook meer vernachelen. Mijn ervaringen met de helpdesk van VIP zijn nog steeds goed.

Versio – als het goedkoop mag

Het vierde hostingbedrijf dat ik gebruik is Versio. Deze is het goedkoopst. Maar zaken als snelheid of service zijn wel de minste van de vier in mijn beleving. Ook de betaling met een online portemonnee die je gevuld moet houden, is niet erg handig. Voor het stallen van minder belangrijke domeinnamen of het starten van projecten om allerlei dingen uit te proberen, vind ik het echter een prima optie. Enige technische kennis of een flinke dosis gezonde experimenteerdrift is wel handig als je voor deze partij kiest.

UPDATE 17-4-2021: Versio heeft de prijzen van zowel hun domeinnamen als hun hostingpakketten flink verhoogt. Wat mij betreft is deze hostingpartij dan ook niet meer interessant. Zelfs niet voor experimenten. Als het goedkoper moet, zijn er vast andere opties. Als je het beter (snellere websites, betere service) zijn er ook zeker andere opties.

-> Meer hulp nodig bij het opstarten van je blog? Lees dan meer over coaching en advies voor bloggers.