Social media: open deuren

door | 19 juni, 2014

Netwerken via internet is leuk. Blogs, forums en andere digitale communities zijn mooie plekken om vakgenoten te leren kennen. Door van een ander te leren, zelf mensen verder te helpen en je in discussies te mengen, open je deuren voor jezelf. Uiteraard alleen als je bijdragen er ook daadwerkelijk toe doen.

Waar moet je op letten als je het digitale netwerkpad opgaat? Hieronder vijf belangrijke tips. En inderdaad, ze lijken erg veel op netwerktips in de fysieke wereld.

Zoek

Op welke plekken komen de mensen die je wilt ontmoeten? Welke sites, blogs en forums gaan over de onderwerpen waarop jij deskundig bent? Zorg dat jij daar ook komt. Laat je mening achter. Eventueel met een verwijzing naar je eigen profielpagina of blog. En blijf de digitale wereld verkennen. Zoek altijd weer naar nieuwe communities vol interessante contacten.

Geef

Word je lid van een community? Geef dan gul. Je kennis, contacten en links bijvoorbeeld. Als gever raak je sneller bekend. En anderen zullen eerder hun kennis, contacten en informatie met je delen. Bovendien: hoe meer mensen je helpt, hoe sneller je imago van deskundige groeit.

Reageer

Krijg je reacties op je eigen blog? Reageer daar dan weer op. Blijf actief. Durf een discussie te starten als je het met iemand niet eens bent. Maar vergeet zeker ook niet iemand die jou geholpen heeft, te bedanken. Laat merken dat je reacties waardeert. En laat merken dat je op de webplek bent geweest.

Bewaak

Je digitale identiteit is kwetsbaar. Zeker als je contacten je alleen via het Internet kennen. Wees dus altijd beleefd. Altijd? Ja, altijd! Het internet vergeet niets. Een reactie is snel getypt en verstuurd, maar de indruk die je achterlaat is blijvend. Al je reacties, blogs en opiniestukken zijn visitekaartjes die altijd en overal weer kunnen opduiken.

Geniet

Alles in het leven gaat makkelijker als je er plezier aan beleeft. Zo ook digitaal netwerken. Het kost tijd en je weet vooraf nooit precies wat je ervoor terugkrijgt. Die investering is een stuk makkelijker op te brengen als je het leuk vindt om te doen. Extra voordeel: ben je vrolijk, hulpvaardig en goedlachs? Dan maak je veel makkelijker contact.

En nu aan de slag. Trap ze maar in, die open deuren. Succes!

***


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *