
Content marketing is een slimme manier om je te profileren. Door middel van blogs, video’s, podcasts, whitepapers, infographics, trainingen en dergelijke geef je mensen waardevolle informatie of inspirerende ideeën. Zo laat je zien dat je een expert bent in je vakgebied. En bouw je een merkvoorkeur op bij potentiële klanten. Er bestaan wel wat hardnekkige misverstanden over content marketing. In deze blog ga ik er acht te lijf.
1. Content marketing is hetzelfde als bloggen
Zelf houd ik van bloggen. Maar ik ben dan ook een tekstschrijver. En hoewel blogs vaak de ruggengraat vormen van de content marketing activiteiten van een organisatie, zijn er tal van andere mogelijkheden je doelgroep te bereiken: video’s, podcasts en whitepapers komen erg vaak voor. Je kunt ook online trainingen aanbieden. Of games. En content marketing hoeft niet per se digitaal. Een goede workshop op locatie kan ook prima onderdeel zijn van je content marketing strategie.
2. De opdrachtgevers staan vanaf dag één massaal voor je deur
Content marketing vraagt om een lange adem. Heel misschien heb je geluk, maak je een leuke video die viral gaat en zit je vervolgens binnen een week primetime in een talkshow op tv, waarna alle deuren in het land voor je open gaan. Maar die kans is niet zo groot. Het duurt even voordat je een vaste groep volgers hebt opgebouwd. Het duurt ook even voordat zoekmachines je content weten te waarderen. Met content marketing laad je je merk, beetje bij beetje, totdat steeds meer mensen aan jou denken als ze een expert in jouw vakgebied zoeken.
3. De content maakt zichzelf
Voor content marketing heb je uiteraard content nodig. Inderdaad, het eerder genoemde lijstje van blogs, video’s, podcasts, whitepapers, infographics, trainingen en zo door. En die moet je maken. Vaak starten organisaties daar enthousiast mee, maar na een paar weken komt de klad erin. Dat is niet iets om je voor te schamen. Het komt vaak voor. Een contentkalender helpt al om de druk er enigszins op te houden. En anders is een adviseur/coach online zichtbaarheid ook een goed idee. Vreemde ogen dwingen. Heb je echt geen tijd? Besteed het maken van content dan uit. Zo zorg je dat je ook in drukke tijden online zichtbaar blijft.
4. Content marketing is gratis
Dit misverstand ligt in het verlengde van het vorige. Content marketing is alleen gratis als je al het materiaal zelf maakt. En als je de tijd die je daarvoor nodig hebt niet telt. In de praktijk is een tekstschrijver vaak toch wel handig. Of een professionele fotograaf of cameraman. De distributie van je content is vaak wel zo goed als gratis als je dit digitaal doet. Je eigen website, YouTube, social media; het kost allemaal niets of niet veel. En je bereikt er in principe de hele wereld mee.
5. Content marketing is een kwestie van je boodschap op een leuke manier vertellen
Wat wil je doelgroep lezen? Waarnaar willen ze kijken? Wat willen ze leren? Dat zijn het soort vragen dat je moet stellen als je aan content marketing wilt doen. Dat is dus niet zomaar je boodschap aantrekkelijk of grappig vormgeven. Het vraagt echt om een andere manier van denken. Anders gezegd, je moet je meer gaan gedragen als een hoofdredacteur of uitgever. Bedien je doelgroep met informatie en ideeën die hen verder helpen. Op een manier die ze prettig vinden. En via het kanaal waar ze graag gebruik van maken.
6. Je moet viraal gaan om succes te hebben
Natuurlijk is het prachtig als je een dijk van een podcast maakt waarnaar heel Nederland luistert. Of een blog heb geschreven die voortaan in ieder ander artikel over dat onderwerp aangehaald wordt. Maar dat komt niet vaak voor. Dat is niet erg. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je content bij de doelgroep onder de aandacht komt. Vraag dus of ze je willen volgen via bijvoorbeeld LinkedIn. Of vraag ze abonnee te worden van je nieuwsbrief. Ook dan zal niet iedereen je materiaal lezen, beluisteren of bekijken. Ook dat is niet erg. Want je blogoverzicht op je website, videokanaal op YouTube of je lijst met podcasts wordt wel steeds imposanter. En daarmee zien bezoekers ook in een oogopslag hoe groot je vakkennis is.
7. Naar eenmaal gepubliceerde content hoef je niet meer om te kijken
Je post een blog. Google ziet die als waardevol. En vervolgens stromen de bezoekers naar je website. Prima toch? Zeker. Maar ook des te meer reden die blog goed in de gaten te houden. Kloppen de adviezen die je daarin geeft nog wel? Of is het tijd voor een update? Kunnen de bezoekers op de pagina waar ze terechtkomen je gemakkelijk volgen op LinkedIn of abonnee worden van een nieuwsbrief? Zijn er interessante kanalen waarop je die blog nog niet hebt gedeeld? Kun je een vervolg maken op je blog? Of kun je deze bewerken tot een video of podcast? Het is vaak lonend om juist met je succesvolste content aan de slag te blijven.
8. Content marketing is gewoon wat doen
Content marketing is zeker een kwestie van doen. Maken, maken, maken. Maar als je het slim aanpakt, doe je dat alles niet zomaar in het wilde weg. Er zijn veel tools die je helpen te focussen op die activiteiten die het meeste rendement opleveren. Met een content gap analyse zie je bijvoorbeeld welke onderwerpen je zelf onderbelicht laat of waar je concurrenten gaten laten vallen. Een goede zoekwoordenanalyse helpt je die termen te kiezen die je doelgroep het meest gebruikt. Met een contentkalender houd je overzicht over je werkzaamheden. Dat is zeker handig als meerdere mensen in je organisatie zich met het maken van materiaal bezighouden. En met analyses van je websitebezoekers, je posities in Google, kliks in LinkedIn, nieuwe abonnees op je nieuwsbrief en alle andere resultaten krijg je inzicht in wat voor jou werkt en wat niet.
Advies of coaching nodig? Of twee helpende handen?
Ik adviseer ZZP’ers en MKB’ers bij hun content marketing activiteiten. Iedere maand of kwartaal maak ik een analyse van de resultaten van de periode daarvoor. Ik laat zien hoe concurrenten het doen. En ik geef concrete tips voor de komende periode. Altijd op maat. Zo help ik mijn opdrachtgevers stapje voor stapje online beter zichtbaar en vindbaar te worden. Voor een vast bedrag per maand of kwartaal. Zodat de kosten beheersbaar blijven. Verder schrijf ik blogs, nieuwsberichten en casebeschrijvingen.
06 425 343 10
pascal@pascalklaassen.nl