
Hoe schrijf je dat ene woordje ook alweer? Wanneer is het ‘hun’ en wanneer ‘hen’? Welke woorden kun je het beste gebruiken om het zo goed mogelijk te doen in Google? Als je gaat bloggen, kun je soms wel wat hulp gebruiken. En bij het schrijven van je andere teksten ook. In deze blog noem ik vijf handige websites die je verder helpen.
Woordenlijst.org
Schrijvers van mijn generatie zijn opgegroeid met het Groene Boekje. Een handzaam naslagwerk waar ‘alle’ woorden van de Nederlandse taal in staan. Ideaal als je twijfelt of het ‘pannekoek’ of ‘pannenkoek’ is. En ‘ict-manager’ of ‘ICT-manager’. Tegenwoordig kun je hiervoor terecht bij de online database van woordenlijst.org, gemaakt en onderhouden door de Taalunie. Op de site vind je ook alle spellingsregels, mocht je ze graag zelf bestuderen. Overigens is het Groene Boekje ook nog gewoon op papier te koop.
Taaladvies.net
Is het ‘erop staan’ of ‘er opstaan’ of ‘er op staan’? Keuzes genoeg. Maar wat is de goede schrijfwijze? Maakt het misschien nog uit wat je ermee bedoelt? Een antwoord op deze en vele andere grammaticale zaken vind je op taaladvies.net. Inderdaad, ook het antwoord op de vraag wanneer je ‘hun’ schrijft en wanneer ‘hen’ vind je hier. En wanneer bijvoorbeeld ‘meeste’ en wanneer ‘meesten’. Ook achter deze site is de Taalunie de drijvende kracht.
Canva.com
Uiteraard draait je blog om de inhoud. De woorden dus. Maar dat wil niet zeggen dat je het beeld mag verwaarlozen. Internet is een visueel medium. Dus beeld bij een blog is zeker aan te raden. In het ideale geval ter ondersteuning of uitleg van je verhaal. En anders om mensen te verleiden je tekst te lezen. Idealiter pas je de afbeelding ook nog eens aan voor ieder social media kanaal waarmee je je blog deelt. Een hoop gedoe? Ja, helaas wel! Maar canva.com maakt het je gemakkelijker met vooraf ingestelde sjablonen. Zo past je afbeelding niet alleen precies bij je blog, maar ook op bijvoorbeeld Pinterest, Twitter of LinkedIn.
Zoekwoordenplanner
Je kunt jezelf een ‘tegelartiest’ noemen of gewoon een ‘stratenmaker’. Het eerste woord maakt duidelijk dat je de stenen niet zomaar in de grond stampt, maar er echt iets moois en opvallends van probeert te maken. Het tweede woord is wat saaier. Maar ‘tegelartiest’ wordt per maand nog geen tien keer in Google ingetypt, terwijl ‘stratenmaker’ meer dan 1000 keer wordt ingetypt. Dit betekent dat als vindbaarheid belangrijk is voor de tekst die je schrijft, je waarschijnlijk beter voor ‘stratenmaker’ kunt kiezen.
Keuze genoeg
Op de zoekenwoordenplanner van Google Ads kun je zien hoe vaak een woord in Google wordt ingetypt en wat de concurrentie is. Je kunt dit ook per land of regio bekijken. En je krijgt ook nog alternatieven die je misschien inspireren. Is het niet voor de tekst waarmee je op dat moment bezig bent, dan wel voor een toekomstige blog. Een handige site dus, maar gebruik ‘m met mate. Vindbaarheid is belangrijk, maar je wilt ook een goed leesbare, leuke tekst overhouden die precies bij jou past. Overigens heeft Bing een soortgelijke functie. En er zijn nog allerlei andere partijen op deze markt actief, bijvoorbeeld Moz, Ubersuggest en Sem Rush.
Ishetb1.nl
Schrijf je een tekst waarbij het vooral belangrijk is dat je zoveel mogelijk mensen goed informeert? Bijvoorbeeld voor een huurcorporatie, verzekeraar of zorginstelling? Dan weet je dat je korte zinnen, korte alinea’s en gemakkelijke woorden moet gebruiken. ‘Indien’ bijvoorbeeld klinkt jou misschien prima in de oren, maar voor veel mensen is dat een moeilijker woord om te begrijpen dan ‘als’. B1 is, even kort door de bocht, een taalniveau dat 80% van de mensen kan lezen. Op de website ishetb1.nl kun je zien of een woord waarover je twijfelt daarbij past. En zo niet, dan krijg je vaak een beter alternatief.